Lägga jordkabel

Vill du ha en anslutning för belysning och elektronik utomhus kan du lägga jordkabel för att uppnå detta. Med en jordkabel kan du dra el till om du exempelvis har en arbetsbod eller lampor utomhus. Som privatperson kan du dock inte göra hela arbetet själv utan det krävs elektriker för att slutföra uppdraget, men oftast blir det billigare om du kan köpa materialet själv på förhand än om elektrikern tar med sig samma produkter. Läs om vilken jordkabel som lämpar sig bäst utomhus och vart du kan köpa det här.

Vad är jordkabel?

En jordkabel är en elkabel som dras under marken. Genom att gräva ner den i marken kan man undvika större skador på sladden och gör det till ett säkrare elnät. Därmed minimeras även risken för att elen ska slås ut vid exempelvis strömavbrott. En jordkabel har en tjockare yttermantel som dras för att kunna klara av utomhusklimat som kan påverka kvalitén, så som väta eller frost.

Om du ska dra en jordkabel utomhus måste du ha en specifik kabel som är godkänd för utomhusbruk. Bland annat har en N1XV jordkabel blivit populär på marknaden med den stora fördelen att den inte behöver en omslutande rör innan den läggs ner i marken. Med andra varianter kan du behöva lägga jordkabeln i ett skyddsrör innan du gräver ner det, vilket kan bli mer omständligt och tidskrävande. Du kan hitta en N1XV jordkabel hos billigtvvs.se som säljer markkabel, denna är en av favoriterna bland elektriker då den är så smidig att jobba med. Att köpa jordkabel själv kan göra att du sparar pengar då elektriker ibland kan ta ut en extra kostnad för material. För säkerhets skull kan du fråga den anlitade elektrikern vilken kabel som passar och meddela att du löser inköpet själv.

Bild fran billigtvvs.se

Kan man dra jordkabel själv?

Som privatperson får du inte dra jordkabel själv, men du kan göra förberedelsearbetet själv. Du kan göra markarbetet och gräva lagom stor skåra för jordkabeln att ligga i och på rätt djup. Hos E.ON kan du läsa mer om hur långt förläggningsdjup som krävs för olika volt på kabeln, men det ska vara minst på 0,45 – 0,55 m djup. Därefter kan en auktoriserad elektriker ta över och slutföra arbetet med förläggning och inkoppling av kabel till elnätverk. Du kan ta reda på om din elektriker är godkänd för arbetet genom att besöka Elsäkerhetsverkets hemsida. Där kan du ta reda på om ditt elföretag är godkänt och är med i deras register. Om du vill hitta elektriker i din stad kan du bland annat hitta det hos oss. Vi tipsar om flera orter som elektriker i Umeå, Gävle, Borås med flera.