Elektriker Gävle

Är du behov av en elektriker eller funderar själv på att utbilda dig till detta yrke? Kanske har du jobbat flera år och vill vidareutbilda dig.

Här finns information för dig som:

  • Vill anlita elektriker
  • Vill utbilda dig
  • Söker jobb
  • Jobbar som elektriker

För dig som – Vill anlita

Behöver du hjälp av en elektriker? Att jämföra priser är viktigt – men ännu viktigare är att kontrollera att elektrikern har den kompetens som du efterfrågar.

Jämför priser

Då en elektriker kan arbeta inom flera olika områden finns det företag som specialiserat sig mot enskilda områden likväl de som har ett mycket brett arbetsområde. Men oavsett om du vill installera larm eller få hela elinstallationen utförd i en nybyggd villa finns flera elektriker att välja på i Gävle.

Skriv ner utförligt vad du behöver hjälp med och skicka sedan förfrågan till flera företag. Är det ett litet arbete (ex. installation av golvvärme) är inte prisskillnaden speciellt stor. Men vid större arbetet bör alltid en prisjämförelse ske.

Via totalentreprenad

Det finns ett flertal byggföretag som erbjuder totalentreprenad. Detta är exempelvis vanligt vid badrumsrenoveringar. Tar du kontakt med dessa kommer de att se till att både elektriker, VVS-personal och plattsättare samarbetar i ditt projekt. Du behöver alltså inte själv kontakta och samordna när de olika yrkesgrupperna ska komma för att projektet ska löpa på smidigt.

Kontrollera kompetens

Elsäkerhetsverket rekommenderar att kunder alltid kontrollerar att den elektriker som är tänkt att anlitas har korrekt kompetens. Det går mycket snabbt och minskar risken för att så kallade blufföretag anlitas.

Gå till Elsäkerhetsverkets hemsida och tjänsten ”Kolla företaget”. Skriv in företagsnamnet och därefter ”i Gävle”. Detta för att säkerställa dig om att rätt företag visas då flera företag i Sverige har liknande namn.

Vid en sökning visas organisationsnummer samt inom vilka områden som företaget har kompetens. Det kan exempelvis vara Bostäder (Lågspänning), Bandrift (Lågspänning) och Maskiner (Begränsad lågspänning). Om det arbete som du beställt ligger inom någon av de nämnda kompetensområdena kan du med säkerhet veta att företaget har korrekt kompetens.

Rotavdraget

Kontrollera alltid om priset som du får på offerterna är med eller utan rotavdrag. Det vanligaste är att man räknat med avdraget när arbete ska ske mot privatperson men för att offerterna ska kunna jämföras rättvist är det värt att kontrollera.

Den summa som får användas per år i rotavdrag är 50 000 kr per vuxen person som är skriven på adressen. Eftersom rot och rut räknas samman och totalsumman maximalt får vara 50 000 kr kan det finnas en fördel att kontrollera om möjlighet till avdrag finns innan man anlitar elektrikern. Detta i alla fall om det inte är akuta arbeten.

På Skatteverkets webbplats går det att logga in med Bank-ID och därefter se samtliga rot- och rutavdrag som skett under året.

För dig som – Vill utbilda dig

Oavsett om du ska välja inriktning på gymnasiet eller om du senare i livet bestämmer dig för att studera till elektriker så finns möjligheterna.

Gymnasieutbildningen sker på Polhemsskolan där El- och energiprogrammet kan väljas. Polhemsskolan är det gymnasium i Gävle med flest praktiska inriktningar så som byggprogrammet, tekniska programmet och just El- och energiprogrammet. Utbildningen är tre år och vänder sig till dig som ännu inte fyllt 20.

Läs på distans via Teknikutbildarna som även har ett kontor i Gävle, ca 500 m från tågstationen. Den största delen av utbildningen sker på distans men en del praktiska moment sker på de uppsamlingsträffar som genomförs. Ett smidigt sätt för dig som vill bli elektriker men inte har tiden att studera på heltid och vill anpassa studierna helt efter eget behov.

Vuxenutbildning sker bland annat via Lernia. Ett utbildningsföretag som har kurser i flera städer i Sverige. Har de inte en kurs i Gävle kan alltid pendling ske till Uppsala med både tåg och buss. Läs mer på Lernia.se om aktuella kurser och vilka olika utbildningsvägar de erbjuder.

Efter klar utbildning kan du söka jobb som elektriker men även vidareutbilda dig på högskola eller via andra utbildningsvägar. Detta för att bli specialist inom ett område.

För dig som – Söker jobb

Är du utbildad elektriker och söker jobb i Gävle? Enligt Arbetsförmedlingen är arbetsmarknaden relativt god både på kort och lång sikt vilket innebär att chansen att få jobb är god.

Via Arbetsförmedlingen kan en rad lediga jobb hittas. Det finns även samlingssidor så som Indeed vilken samlar och presenterar arbetsannonser både från Arbetsförmedlingen och andra liknande sidor.

Flera rekryteringsföretag finns även att kontakta. Även om de inte har något jobb för tillfället mot din kompetens så finns fördelar att skriva in sig i deras databas över arbetssökande. Därmed kan de även kontakta dig om ett jobb i Gävle uppstår.

Registrera dig på LinkedIn för att synas för arbetsgivarna. Inte minst rekryteringsföretag använder LinkedIn för att hitta kompetent personal. Har du svårt att skapa profil eller känner dig osäker på vad som ska skrivas? Prata med personal på Arbetsförmedlingen eller kontakta företag som specialiserat sig på just detta.

För dig som – Jobbar som elektriker

Fackförbundet Elektrikerna har ca 25 000 medlemmar över hela Sverige. Genom att vara med i fackförbundet ges en rad fördelar och förmåner. Bland annat kan du få juristhjälp, facklig utbildning och ett försäkringsskydd via de olika försäkringar som ingår. Som med alla fackförbund hjälper förbundet dig vid arbetsrättsliga frågor och kan förhandla med arbetsgivaren gällande allt från lönenivåer till arbetsuppgifter.

 Elmässan hålls en gång per år i Stockholm. Enklast är att åka tåg från Gävle till Stockholm C och därifrån ta tunnelbanan sista biten. Tåget tar 1,5 till 2 timmar. Elmässan är den självklara mötesplatsen för elektriker där både kunder, leverantörer och personal möts för att lära sig om det nyaste på marknaden. Ett trevligt sätt att hålla sig uppdaterad inom området.

Tidningen Elektrikern är Sveriges största branschtidning och ges ut av Svenska Elektrikerförbundet. Här hittas nyheter, reportage och artiklar inom området men även en del arbetsannonser. Som arbetssökande är det alltid bra att följa utvecklingen på området och se vilka företag som kan vara i behov av arbetskraft.