Elteknik-utbildning

Arbetar du som eltekniker och är nyfiken på att bredda dina kunskaper? Då kan en elteknik-utbildning passa dig. Insu arrangerar flera utbildningar inom el med olika inriktningar. Här kan du utbilda dig till solelsinstallatör, elkrafttekniker eller belysningsinstallatör för att nämna några. De har nära kontakt med branschföretag och har insikt i vilka kunskaper som krävs på arbetsmarknaden, vilket ger dig de rätta verktygen för att spetsa din kompetens.

Nedan presenterar vi utbildningar och kurser hos olika aktörer inom elkraftteknik – ett spännande fördjupningsområde inom elteknik.

Elkrafttekniker–utbildning

Insu

Vill du arbeta som elbesiktningsingenjör i framtiden? Ta chansen att gå en heltäckande elkrafttekniker-utbildning hos Insu. Som elbesiktningsingenjör har du ett viktigt uppdrag – du arbetar för att minska bränder och gör därmed samhället säkrare. Vad får du då lära dig under kursen? Du får fördjupade teoretiska kunskaper inom bland annat matematik, ellära och elmiljö. Utbildningen är på halvfart, cirka 20 timmar i veckan under ett år. Kursen genomförs dock till stor del självständigt på distans med hjälp av en studieguide, webbföreläsningar och kurslitteratur. Fördelen är då att du har möjlighet till att själva planera tiden så som du vill. Önskar du förlänga upplägget ytterligare eller läsa i annan studietakt? Då kan Insu.se hjälpa dig med detta. Kursen passar för dig som har teoretiska förkunskaper som motsvarar kraven för auktoriserad elinstallatör.


 • Målgrupp: Yrkesmän inom elteknik
 • Pris: Från 55 750 kr exkl. moms
 • Utbildningslängd: Cirka 1 år
 • Studieform: Distans

Distansspecialisten

Distansspecialisten lever verkligen upp till sitt namn – de är nämligen experter på praktiska och teoretiska utbildningar på distans. Här kan du gå en skräddarsydd utbildning inom elkraftteknik. Du får lära dig om allmänna principer rörande elektriska maskiner samt kring elproduktion. Kursen innehåller en rad med olika teoretiska moment inom just ellära. Utbildningen tar vanligtvis cirka 3 månader att genomföra, men detta är helt individanpassat. Distansspecialisten erbjuder ett upplägg som passar dig – så att du även kan avsätta tid till annat. Vad krävs för att vara behörig till utbildningen? Det är bra om du har praktisk erfarenhet inom branschen även om detta inte är ett krav, alternativt har gått en grundläggande kurs inom ellära. Vid avklarade studier får du ett intyg.


 • Målgrupp: Personer som arbetar med elteknik
 • Pris: Ca. 5 900 kr exkl. moms
 • Utbildningslängd: Cirka 3 månader
 • Studieform: Distans

Nackademin

Nackademin är en yrkeshögskola med många års erfarenhet av nära kontakt med näringslivet – de hjälper företag att hitta rätt kompetens via sina utbildningar. Om du vill gå en lärorik distans-utbildning inom elkraft kan du alltså vända dig hit. Du får bland annat lära i materialkunskap, kunskap i hur du tar fram ritningar i programvaran CAD och hur du gör beräkningar och dimensioneringar av elanläggningar. Kursen innehåller många teoretiska moment, men en fjärdedel av utbildningen består även av LIA (Lärande i arbete). Då får du chansen att testa på att använda dina teoretiska färdigheter på en verklig arbetsplats. Detta är också en möjlighet till att knyta viktiga kontakter inom branschen. För att vara behörig för utbildningen behöver du bland annat ha en fullständig gymnasieexamen, vara bosatt i Skandinavien och ha särskild behörighet i Matematik 2/B och Fysik 1 eller Ellära A/1.


 • Målgrupp: Personer med kunskap i ellära
 • Pris: CSN-berättigad
 • Utbildningslängd: 2 år (400 YH-poäng)
 • Studieform: Distans

Campus Nyköping

Campus Nyköpings vision är att hjälpa människor att forma sin framtid inom yrkeslivet genom att erbjuda flera olika utbildningsmöjligheter. Här finns högskoleutbildningar, yrkeshögskoleutbildningar och kommunal vuxenutbildning. Om du arbetar som elektriker i dagsläget och vill vidareutbilda dig till elkraftsingenjör kan du gå en givande utbildning hos Campus Nyköping. Utbildningen hålls på distans, med undantag från sju obligatoriska träffar. Du kan därmed delta oberoende var du bor i landet. Du får teoretiska kunskaper i läran om elkraft och elsäkerhet till hur du arbetar i ett projekts olika tekniska faser. Utbildningen innehåller även LIA, lärande i arbete som genomförs ute på företag. Här får du viktiga praktiska färdigheter och kan förankra dina teoretiska kunskaper på ett riktigt företag. Utbildningen pågår under 2,5 år på halvtid. Du kan läsa om aktuella behörighetskrav på hemsidan.


 • Målgrupp: Personer med yrkeserfarenhet som elektriker
 • Pris: CSN-berättigad
 • Utbildningslängd: 2,5 år (280 YH-poäng)
 • Studieform: Distans

Mittuniversitetet

Vill du studera på en yrkeshögskola där gemenskap och inkludering är stora nämnare? Då kan Mittuniversitet vara rätt val för dig. Här är alla välkomna, oavsett bakgrund och ålder. Utbildningen Elkraftingenjör är ett treårigt program för dig som är intresserad av att utbilda dig inom elkraft. Programmet bedrivs helt på distans, men skolan anordnar två gemensamma campusträffar. Utbildningen behandlar många spännande teknikområden - du får bland annat kvalificerad kunskap inom elektronik och lär dig mer om elsäkerhet. Efter avslutad utbildning har du en högskoleingenjörsexamen mot elektroteknik. På hemsidan hittar du mer information kring aktuella behörighetskrav för att ansöka till utbildningen.


 • Målgrupp: Alla som är intresserade av ellära
 • Pris: CSN-berättigad
 • Utbildningslängd: 3 år (180 hp)
 • Studieform: Distans

Vanliga frågor och svar

Vad är elteknik?

Elteknik är ett brett område med flera olika inriktningar. En utbildning inom området ger dig kunskaper i att installera, underhålla och reparera olika typer av elanläggningar och eldistributionsnät. För att arbeta säkert med el krävs därmed djupgående kunskaper i hur el ska hanteras på en arbetsplats.

Vad kan du arbeta som efter avslutad utbildning?

Arbetsmöjligheterna som utbildad elkrafttekniker är många. Som elkrafttekniker kan du bland annat arbeta inom exempelvis industri- eller serviceföretag som elkonsult, projektör, planerare eller besiktningsman. På elektriker-jobb kan du läsa mer om olika yrken inom elbranschen.

Ett smart sätt för att få koll på vilka arbetsuppgifter som ingår i arbetet är att besöka olika jobbsajter och se vilka tjänster som utannonseras. Se alla elkrafttekniker-jobb på Ledigajobb.se. De har samlat alla lediga jobb i landet inom detta området, och flera jobb kan du söka utan CV. Det gör att jobbsökandet går snabbt och smidigt.

Vad krävs för att bli elkrafttekniker?

För att arbeta som elkrafttekniker behöver du vidareutbilda dig inom ellära för att få både praktisk och teoretisk kunskap inom ämnet. Det krävs också att du har praktisk erfarenhet inom branschen sedan tidigare.

Vad har elkrafttekniker för lön?

Medellönen för elkrafttekniker ligger på 43 300 kr baserat på lönestatistik från år 2021. Men lönerna skiljer sig givetvis åt beroende på var i landet du bor och hur mycket erfarenhet du har. Läs mer på ratsit.se.

Liknande elutbildningar på distans

Auktoriserad elinstallatör - Distans