Elektriker Linköping

Letar du efter en elektriker i Linköping? Behöver du en elektriker för att byta ut ett vägguttag? Eller kanske du behöver göra en fullständig elinstallation? Oavsett hur stort eller litet uppdraget är finns det gott om kvalificerade elektriker i Linköping som är redo att rycka ut. Vi har sammanställt en liten elektriker-guide för Linköping.

Många elektriker i Linköping

Det är knappast svårt att hitta en elektriker i Linköping. Det finns cirka 70 olika företag som jobbar med elinstallationer och elmontage i Linköping med omnejd. Det finns elektriker i nästan alla delar av staden – även i utkanterna.

Några särskilt elektrikertäta områden i Linköping är Tornby, Vasastaden och industriområdet nordost om staden. Det finns även gott om elektriker söder om Linköping i Vidingsjö och Berga. Givetvis är alla elektriker i Linköping rörliga och kommer gärna till dig var du än befinner dig i Linköpingsområdet.

Elektriker Linköping

Behöver jag anlita en elektriker?

Om du behöver göra en elinstallation eller något annat arbete som har med el att göra i Linköping undrar du säkert – behöver jag anlita en elektriker? Får jag göra installationen själv eller kan jag ta hjälp av någon som är ”händig” i min bekantskapskrets?

Nästan allt arbete som har med el att göra är farligt. En felaktigt gjord elinstallation kan leda till kroppsskada, eldsvåda eller orsaka skada på utrustning. I de flesta fall måste du anlita en elektriker för att utföra elarbetena.

I Sverige är det elsäkerhetslagen som reglerar vem som får utföra ett visst elarbete. Vidare är det Elsäkerhetsverket som sköter mycket av det praktiska arbetet med hur laget tillämpas.

Det är egentligen mycket få elarbeten som du får utföra själv. Här är några exempel på saker du får göra utan att anlita en elektriker i Linköping:

 • Byta en propp i elskåpet
 • Byta glödlampor
 • Montera sladdströmbrytare
 • Montera stickproppar
 • Byta lamphållare
 • Byta enskilda delar i trasiga skarvsladdar
 • Byta strömbrytare eller eluttag som ligger i egen dosa och inte är över 16A

För att snabbt få reda på om din bostad i Linköping är i behov av ett elsystemsbyte kan du be din elektriker göra ett el-test på bostaden. Då får du snabbt reda på eventuella brister i elsystemet utan att förbinda dig att genomföra några åtgärder.

Typer av elektriker

Elektriker är ett mångsidigt yrke som innebär ett stort ansvarstagande. En elinstallation måste göras korrekt för att inte utgöra en fara för användarna. I Sverige är elektrikeryrket hårt reglerat.

Det finns olika slags elektriker. Ibland är gränserna mellan de olika typerna oklara men ungefär så här brukar elektriker kategoriseras:

 • Serviceelektriker: Service av befintliga anläggningar. Även mindre utbyggnader.
 • Montör och installationselektriker: Elinstallationer – ofta i nybyggnationer.
 • Industrielektriker: Specialiserar sig på elinstallationer i fabriker och industrier.
 • Distributionselektriker: Arbetar med de olika delarna av elnätet mellan kraftproduktionen och bostaden.
 • Kommunikationselektriker, svagströmselektriker: Svagströmsinstallationer som till exempel larmsystem, datasystem och telesystem.

Dessutom har Elsäkerhetsverket definierat 13 olika verksamhetstyper som kan vara bra att känna till när du anlitar en elektriker i Linköping. ”Bostäder” är en av verksamhetstyperna och för dig som privatperson är det oftast bara denna kategori som är aktuell.

Anlita elektriker i Linköping

Pris för elektriker i Linköping

Hur mycket det kostar att anlita en elektriker i Linköping beror först och främst på arbetets omfattning. Antalet arbetstimmar och materialåtgången varierar kraftigt mellan olika uppdrag. Det krävs en många gånger större budget för en omfattande elinstallation i ett renoveringsobjekt jämfört med att byta ut ett eluttag.

Arbetskostnaden för elektriker i Linköping brukar ligga på cirka 500 till 700 kronor per timme. Hur många timmar som behövs beror bland annat på vilken typ av bostad det rör sig om. Det kan till exempel ta mycket längre tid att dra ledningar i ett gammalt hus jämfört med i ett nybygge. Trettio procent av arbetskostnaden kan dras bort tack vare ROT-avdraget (se nedan).

Alla elinstallationer medför en materialkostnad. I vissa fall är materialkostnaden mycket mindre än arbetskostnaden. Så kan det ofta vara för mindre installationer och om du väljer standardmodeller för elmaterialet. För mer exklusiv design kan man få betala många gånger mer. Dessutom finns det utrustning som kostar extra mycket. En elcentral med jordfelsbrytare kan till exempel kosta flera tusen kronor.

Visste du att… installation av elburen golvvärme kräver en elektriker. I Linköping kostar installation av elburen golvvärme cirka 550 – 600 kronor per kvadratmeter när den görs i samband med en elrenovering.

Använd ROT-avdraget när du anlitar en elektriker

Tänk på att du som privatperson har rätt att göra avdrag på upp till 30 procent på arbetskostnaden för att anlita en elektriker i Linköping tack vare ROT-avdraget.

Du får göra avdrag på totalt 50 000 kronor per år. Denna summa innefattar även RUT-avdraget (för hushållsnära tjänster). Kontrollera gärna genom att logga in på Skatteverkets hemsida hur mycket avdrag du har kvar att utnyttja. Det finns vissa villkor för att får göra ROT-avdrag. Bland annat måste elektrikern vara godkänd för F-skatt och det får inte vara en släkting.

Det är inte du som anlitar en elektriker i Linköping som gör själva rotavdraget. Din elektriker drar av summan från din faktura och skickar uppgifterna till Skatteverket. När det är dags att deklarera är beloppet redan ifyllt på deklarationen. Du behöver alltså själv inte göra något.

Elektriker i Linköping – att tänka på:

 • Behörighet: Välj inte första bästa elektriker i Linköping. Leta upp några olika elektriker. Undersök först och främst om de har behörighet. Du hittar alla behöriga elektriker i Elsäkerhetsverkets register. På så vis vet du att din elektriker i Linköping har den kunskap som krävs.
 • Verksamhetstyp: Det finns olika slags elektriker och alla är inte behöriga att utföra alla typer av jobb. Kontrollera att elfirman är registrerad för den typ av jobb som ska utföras.
 • Jämför offerter: Be om offert från de elektriker som uppfyller villkoren. Jämför priserna och vad som ingår. Förutom priset ska offerten visa vad som ingår, när arbetet börjar och när det kommer att bli klart.
 • Pris och kvalitet: Tänk på att billigt och prisvärt inte är samma sak. Det är inte nödvändigtvis den billigaste offerten som är den bästa.
 • Avtal: Innan din elektriker i Linköping sätter igång med jobbet bör ni skriva avtal. Med ett skriftligt avtal som visar vad arbetet omfattar, när det börjar och när det ska vara klart, minskar risken för missförstånd och tvist.

Tänk på att… om ett företag inte finns med i Elsäkerhetsverkets register kan det bero på att de samarbetar med ett företag som är registrerat. Undersök noga innan du anlitar en elektriker i Linköping!