Auktoriserad elinstallatör – Distans

Arbetar du med elinstallationsarbete i dagsläget, men känner att du vill vidareutvecklas och få mer frihet i din yrkesroll? Då borde du utbilda dig till auktoriserad elinstallatör på distans. Som auktoriserad elinstallatör har du en viktig roll på arbetsplatsen – du blir ansvarig för att kontrollera och bedriva det elinstallationsarbete som utförs. Läs mer om olika yrkeshögskolor som erbjuder utbildningar och kurser inom området i listan nedan.

Insu

Ta chansen att utbilda dig till auktoriserad elinstallatör på distans hos Insu. De är inte vilket utbildningsföretag som helst – alla utbildningar leds av personer som själva har varit verksamma inom installation, energi och fastighet. De har därmed en god insyn i branschen och vet vad som krävs för att du ska bli attraktiv på arbetsmarknaden. Utbildningen bedrivs huvudsakligen på distans, med tre inplanerade fysiska träffar. Du studerar på deltid under ett år. Under utbildningen får du teoretiska kunskaper kring auktorisation lågspänning (AL) och målet efter avslutad utbildning kan arbeta som exempelvis auktoriserad elinstallatör eller elkonsult. Läs om olika behörighetskrav på hemsidan.


 • Målgrupp: Yrkesverksamma som vill vidareutvecklas
 • Pris: Kostnadsfritt
 • Utbildningslängd: 1 år (104 Yh-poäng)
 • Studieform: Distans

Nercia

Nercia vänder sig till alla som vill utvecklas inom sitt yrkesområde – både privatpersoner och företag. Genom utbildningen auktoriserad elinstallatör får du bland annat lära dig hur du löser problem kopplat till elanläggningar och får kunskap i olika elmaskiner fungerar och är uppbyggda. Du får också kunskap i regler och standarder som gäller vid utförande av elarbete. Utbildningen pågår på distans under 24 veckor under 1 år. Under utbildningen hålls däremot fem inplanerade undervisningstillfällen i Trollhättan. Du kan läsa mer om olika behörighetskrav och särskilda förkunskaper på hemsidan. Du behöver ha minst två års tidigare yrkeserfarenhet inom elinstallation, elkraft eller elmaskiner.


 • Målgrupp: Personer med yrkeserfarenhet inom el
 • Pris: Kostnadsfritt
 • Utbildningslängd: 1 år (120 YH-poäng)
 • Studieform: Distans

Yrkeshögskolan Syd

Är du intresserad av att studera på en yrkeshögskola med bred erfarenhet inom den tekniska sektorn? Då ska du utbilda dig till auktoriserad elinstallatör på Yrkeshögskolan Syd. I kursen du kunskap i alla teoretiska delar som berör ämnet. Ni träffas på plats en gång i veckan, men även distansundervisning förekommer. Om du känner att du inte har möjlighet att studera heltid är detta studieupplägg perfekt för dig. Efter avslutad utbildning kan du arbeta med installationer inom bland annat industri och fastigheter. Alla behörighetskrav och särskilda förkunskaper kan du läsa om på hemsidan.


 • Målgrupp: Personer med erfarenhet inom starkström
 • Pris: CSN-berättigad
 • Utbildningslängd: 3 terminer (225 YH-poäng)
 • Studieform: På plats och distans

Fler elutbildningar på distans

Är du intresserad av att läsa till elteknikingenjör på distans? I rollen som elteknikingenjör har du bred teknisk kunskap och får vara med i alla processer från förstudie till underhåll av elanläggningar. Om du arbetar inom branschen och känner att du är redo att ta nästa steg är detta en perfekt möjlighet för dig. Läs mer om olika utbildningar och kurser från olika yrkeshögskolor nedan.

Insu

Vill du studera på en skola med professionella utbildningsledare som har nära kontakt med näringslivet? Då ska du välja Insu. Utbildningen elteknikingenjör på distans är en givande och lärorik utbildning som tar dig vidare i karriären. Som blivande elteknikingenjör har du många viktiga arbetsuppgifter att se fram emot. I kursen får du bland annat kunskap i hur du leder det tekniska ansvaret i ett projekt genom teoretiska kunskaper. Du får också lära dig om olika regelverk, säkerhetssystem och hur du använder ritningar. Det finns många yrkesvägar efter avslutad utbildning – du kan bland annat arbeta som elteknikingenjör, elkonstruktör och projektör. Du läser utbildningen på halvfart med fem fysiska träffar. På hemsidan kan du läsa om behörighetskrav och förkunskaper som behövs för att ansöka till utbildningen.


 • Målgrupp: Yrkesverksamma
 • Pris: CSN-berättigad
 • Utbildningslängd: 2,5 år (255 YH-poäng)
 • Studieform: Distans

Yrkeshögskolan Helsingborg (Elingenjör)

Yrkeshögskolan Helsingborg har lång erfarenhet som yrkeshögskola inom elbranschen. Många av utbildningarna fokuserar dessutom mest på praktisk tillämpning genom praktik på riktiga företag. Utbildningen elingenjör med auktorisation är inget undantag. En stor del av utbildningen består nämligen av LIA (Lärande i arbete). Om du vill arbeta som elingenjör inom exempelvis fastighet eller industri är detta ett bra val för dig. I utbildningen får du bland annat kunskap i CAD, projektering och utförande av olika moment inom eltekniska arbeten. Den teoretiska delen av utbildningen bedrivs på distans, medan du deltar på en fysisk arbetsplats under din LIA-period. Läs om behörighetskrav på hemsidan.


 • Målgrupp: Personer med intresse för ellära
 • Pris: CSN-berättigad
 • Utbildningslängd: 2 år (415 YH-poäng)
 • Studieform: Distans

Campus Nyköping (Elkonstruktör)

Campus Nyköpings ledord är värdskap, kvalitet och samverkan. Om du vill studera på en yrkeshögskola som erbjuder kvalitativa och yrkesförberedande utbildningar är det hit du ska vända dig. Utbildningen elkonstruktör leder till arbeten som elingenjör, elkonstruktör eller installationsingenjör. I utbildningen får du bland annat kunskap i CAD, drivsystem för elmaskiner och elinstallationer i byggnader. Utbildningen är på distans på halvtid, med sex fysiska träffar. Under en stor del av utbildningen genomförs LIA (Lärande i arbete) på en riktig arbetsplats. LIA är en perfekt möjlighet att knyta värdefulla kontakter och att förberedas inför ditt framtida yrke. Information om behörighetskrav finns på hemsidan.


 • Målgrupp: Personer som arbetar som elektriker
 • Pris: CSN-berättigad
 • Utbildningslängd: 3 år (315 YH-poäng)
 • Studieform: Distans

Vanliga frågor och svar

Vad har en auktoriserad elinstallatör i lön?

Medellönen för en auktoriserad elinstallatör är 34 200 kronor enligt lönestatistik från 2021. Detta kan skilja sig åt beroende på var du bor i landet och på vilket företag du arbetar. På Yrkeskollen.se kan du hitta mer information kring ämnet.

Var kan jag se lediga jobb som elinstallatör?

Är du på jakt efter ett nytt elinstallatör-jobb? På Ledigajobb.se kan du hitta mängder av lediga jobb som elinstallatör. Som elinstallatör kan du se fram emot ett varierande arbete med möjlighet till att arbeta på olika typer av företag. Det är alltid en bra idé att kolla runt på olika jobbannonser – då får du en bra inblick i hur en arbetsdag kan se ut.

Vad krävs för att allmän behörighet i el?

För att få allmän behörighet i el och för att få en auktorisation i lågspänning (AL) behöver du både ha minst två års praktisk erfarenhet och godkänd utbildning inom området. Detta regleras i Elsäkerhetsverket föreskrifter ELSÄK-FS 2017:4.

Vad gör en elteknikingenjör?

En elteknikingenjör, även kallat elektroingenjör, hjälper till att forma framtiden genom att arbeta fram nya innovativa, tekniska lösningar. Du kan arbeta med testning inom olika elektroniska system, konstruktion eller programmering inom både hård- och mjukvara. Som elteknikingenjör blir du med andra ord en del av den snabba digitaliseringen och arbetsmöjligheterna är många.

Varför ska jag gå en yrkeshögskoleutbildning?

En yrkeshögskoleutbildning grundar sig i att ge dig både den teoretiska och praktiska kunskapen som krävs för att komma direkt ut i arbetslivet. Vilka fler fördelar finns det med att gå en yrkeshögskoleutbildning? Vi har listat några exempel:

 • Yrkeshögskoleutbildningar finns endast inom branscher där det finns ett starkt behov av utbildad arbetskraft – med andra ord är det mycket enklare att få jobb.
 • Du får ta del av lärande på en verklig arbetsplats genom LIA (Lärande i arbete). Här får du inte bara möjlighet att testa på din egen kompetens – du knyter även viktiga kontakter inför ditt framtida arbetsliv.
 • Yrkeshögskolor har nära kontakt med näringslivet och företag som arbetar inom branschen och har därmed kunskap i vilken kompetens som eftersöks.
 • Utbildningarna är mellan ett och två år långa. Vill du snabbt komma ut i arbetslivet är en yrkeshögskoleutbildning perfekt.

Utbildningar inom elteknik

Elteknik-utbildning