Elektriker i Bolidens koppargruva använder AR

Elektriker i Bolidens koppargruva använder AR

När ett större elfel uppstår i Bolidens koppargruva Aitik tar gruvans elektriker på sig sina AR-glasögon. AR står för Augmented Reality. Det är ett sätt att ”förstärka” verkligheten, till exempel genom ett par speciella glasögon eller mobiltelefonen. Med hjälp av den nya tekniken kan användaren integrera video, bild, ljud, grafik och GPS-data i den miljö där man befinner sig.

Bolidens elektriker kan med hjälp av AR ta hjälp av experter som finns på annan plats. Det kan vara en expert som befinner sig några mil bort eller egentligen hur långt bort som helst. Ibland sitter experten i USA.

Med hjälp av AR-glasögonen skickas bilddata direkt till experten som kan följa händelseförloppet på sin datorskärm. Därefter ger experten elektrikern instruktioner som blir synliga direkt framför ögonen. ”Mät där”, kan experten säga och elektrikern förstår på en gång vad som ska göras.

Stor nytta

Tack vare den nya tekniken hoppas Boliden att man ska kunna kapa stopptider i framtiden. Det behöver samtidigt inte bara handla om ett akutläge för att det ska vara intressant. Praktikanter och nyanställda kan få bra vägledning av mer erfarna medarbetare tack vare AR-glasögonen. Det är mycket praktiskt i en gruva där det kan ta 45 minuter att ta sig från den ena änden till den andra med bil. Det möjliggör även för gravida montörer att kunna vara i tjänst trots att de inte får vistas nere i gruvan.

By klarar sig på sol- och vindenergi

By klarar sig på sol- och vindenergi

Byn Simris utanför Simrishamn kan försörja sig helt och hållet på egen el. Tio veckor om året kopplas Simris bort från elnätet. Då drivs de 150 hushållen enbart med el från det egna vindkraftverket och ett antal solpaneler. Dessutom har några av byborna egna solpaneler. Om elkraften inte skulle räcka till finns ett biodieselaggregat som backup.

Kopplas bort från det nationella nätet även på vintern

Simris ingår i ett experiment som elbolaget Eon genomför. Det går ut på att testa ny teknik för att få bort sårbarheter i elnätet. När byn kopplas från elnätet går den i ö-drift, som det heter. Byn går in i ett sådant läge var femte vecka, även på vintern. Hittills har försöket gett goda resultat och byinvånarna märker inte ens av när byn kopplas bort från elnätet. Tanken är att man ska hitta ett fungerande sätt att göra elnätet mindre sårbart. Om det skulle uppstå störningar kan de delar som drivs som ö-drift lätt kopplas bort för att inte påverkas av störningarna.

Alla kan prova självdrift

Den som har villa kan redan idag prova att bli i varje fall delvis självförsörjande på el. Genom att installera egna solpaneler kan en stor del av elbehovet täckas med egen elproduktion. Tänk bara på att anlita en certifierad elektriker så att installationen bli säker. Genom ROT-avdraget minskar installationskostnaderna och dessutom kan man få skattereduktion för överskottsel på upp till 18 000 kronor per år.

Elektriker hyllar svensk teknikfirma

Elektriker hyllar svensk teknikfirma

Elektriker hyllar en liten svensk teknikfirma, Plejd, som specialiserat sig på smart belysning. En av elektrikerna är Nils Dahl, som driver en elfirma i Malmö. Han har installerat över tusentals Plejdprodukter men har hela tiden saknat att företaget inte erbjuder någon gateway. Nu har en sådan lanserats och det är redan 200 kunder som står i kö för att få den installerade, säger Nils.

Styr hemmet via Internet

Fram tills nu har det gått att styra belysningen i hemmet via Bluetooth. Den nya tekniken innebär nu att hemmet kan styras via mobilen oavsett var du befinner dig i världen. Så länge det finns Internet kan belysningen styras. Det handlar heller inte bara om belysning. Med hjälp av Plejds produkter går det även att låsa upp dörren och reglera värmen i bostaden.

De elektriker som uppskattar Plejds produkter pekar bland annat på driftsäkerheten. Mindre än en promille av produkterna har haft problem, vilket är bäst i klassen. Elektrikerna är även förtjusta i möjligheten att felsöka kundens installation på distans om kunden själv ber om det. Dessutom är alla uppdateringar av det smarta hemmet via mjukvara gratis, vilket gör att även hushåll med mindre budget har råd att ligga på teknologins framkant.

Elektriker har satsat 300 000 kronor på julbelysning

Elektriker har satsat 300 000 kronor på julbelysning

En elektriker i Hamrånge utanför Gävle har investerat 300 000 kronor i vad som troligtvis är Sveriges häftigaste julbelysning. Han har försett familjens hus och trädgård med 58 000 lampor. Hit kommer nyfikna besökare. Vissa av dem som tittar förbi har rest ända från USA.

Elektrikern i fråga heter Mikael Sjöberg. Han berättar att det är många som reser upp till 40 mil för att se ljusskådespelet. Totalt är det en och en halv mil kabel som ligger nergrävd i marken och som leder fram till julbelysningens olika delar. Mästerverket har inte uppstått över en natt. Mikael började redan 2010 att samla på sig de olika komponenterna. Förberedelserna som krävs för att få allt på plats är minst sagt omfattande. Redan i slutet av augusti eller i början av september börjar julpyntet. Sedan jobbar ett antal personer på projektet flera timmar varje dag fram till första advent.

Entrén går till julklappar till fattiga barn

När besökarna närmar sig familjen Sjöbergs hem kan de ställa in radion i bilen och lyssna på familjens egna radiostation. Musiken som spelas är synkad med julbelysningen. Väl inne på tomten kan besökarna titta in i en liten tomteverkstad med robottomtar. Entrén är frivillig med det rekommenderade priset 20 kronor för vuxna och 10 kronor för barn. Pengarna går till julklappar till fattiga barn.

Dyrare med nya uttag för taklampor?

Dyrare med nya uttag för taklampor?

I april 2019 börjar den nya standarden för uttag för taklampor att gälla i EU. Den nya standarden innebär att stickproppen för taklampor får ett nytt utseende. Alla taklampor som följer den nya standarden kommer att vara jordade.

Det kan komma att medföra ökade kostnader för de hus som inte är jordade. Om en ny taklampa införskaffas i en sådan bostad måste en elektriker anlitas för att jorda huset först. Utifall den gamla lampan skulle gå sönder är det inte bara att byta stickproppen. Först måste huset jordas. Samtidigt kan det vara en god anledning att se över husets elinstallation.

Nya hus måste ha det nya uttaget

Beslutet om en ny standard för uttag för taklampor inom EU togs redan 2009 men det är först i april 2019 som övergångsperioden löper ut. Det innebär inte att hela marknaden kommer att omskakas. Det finns inga krav på att gamla lampor måste bytas ut. Däremot måste alla nybyggda hus förses med det nya uttaget.

Om man har en gammal lampa som går sönder kan man också behöva byta ut hela uttaget eftersom de gamla uttagen är på väg att fasas ut. Elektriker tror dock att det kommer att gå att hitta gamla uttag på marknaden under en överskådlig framtid.