Elektriker har satsat 300 000 kronor på julbelysning

Elektriker har satsat 300 000 kronor på julbelysning

En elektriker i Hamrånge utanför Gävle har investerat 300 000 kronor i vad som troligtvis är Sveriges häftigaste julbelysning. Han har försett familjens hus och trädgård med 58 000 lampor. Hit kommer nyfikna besökare. Vissa av dem som tittar förbi har rest ända från USA.

Elektrikern i fråga heter Mikael Sjöberg. Han berättar att det är många som reser upp till 40 mil för att se ljusskådespelet. Totalt är det en och en halv mil kabel som ligger nergrävd i marken och som leder fram till julbelysningens olika delar. Mästerverket har inte uppstått över en natt. Mikael började redan 2010 att samla på sig de olika komponenterna. Förberedelserna som krävs för att få allt på plats är minst sagt omfattande. Redan i slutet av augusti eller i början av september börjar julpyntet. Sedan jobbar ett antal personer på projektet flera timmar varje dag fram till första advent.

Entrén går till julklappar till fattiga barn

När besökarna närmar sig familjen Sjöbergs hem kan de ställa in radion i bilen och lyssna på familjens egna radiostation. Musiken som spelas är synkad med julbelysningen. Väl inne på tomten kan besökarna titta in i en liten tomteverkstad med robottomtar. Entrén är frivillig med det rekommenderade priset 20 kronor för vuxna och 10 kronor för barn. Pengarna går till julklappar till fattiga barn.